La ricerca astratta come creazione di linguaggi. Quasi un manifesto / La abstrakta esplorado kiel kreado de lingvoj. Kvazaŭ manifesto (InKoj. Philosophy & Artificial Languages, New series, 2010)
È noto che la pianificazione di linguaggi artificiali consiste, anche e soprattutto, in un laboratorio per la ricerca astratta. In questa sorta di “manifesto” assumerò un punto di vista diverso e del tutto personale, sostenendo che la ricerca astratta, quando non puramente descrittiva, consiste, anche e soprattutto, nella creazione di linguaggi artificiali. Illustrerò brevemente la mia affermazione mediante l'esempio della traduzione del linguaggio ordinario in una lingua logica artificiale ai fini dell'indagine ontologica.Estas konate ke la planado de artefaritaj lingvoj konsistas, ankaŭ kaj ĉefe, en laboratorio por la abstrakta esplorado. In tiu ĉi “kvazaŭ-manifesto” mi alprenos alian starpunkton tute personan, subtenante ke la abstrakta esplorado, kiam ĝi ne estas nure priskriba, konsistas, ankaŭ kaj ĉefe, en la kreado de artefaritaj lingvoj. Mi mallonge ilustros mian aserton per la ekzemplo de la tradukado de la ordinara lingvo en artefarita logika lingvaĵo por la ontologia esplorado.